Suolistoa hellivä välipala

Löysin hiljattain Sokos Herkun kassan lehtipisteestä erittäin kiinnostavan aikakauslehden, joka käsitteli ainoana teemanaan suolistoa ja sen kuntoon saattamista. Lehteä lukiessani tajusin nopeasti, miten valtava merkitys ihmiselle on sillä, että hänen suolistonsa voi hyvin ja toisaalta miten kurjaksi elämä muuttuu, kun suoliston valtaavat pahat bakteerit.

Lehdessä annettiin monia hyviä neuvoja oman suolistobakteerikannan kohentamiseen. Tärkein tekijä on ruokavalio, jonka tulisi olla enimmäkseen kasvispitoista. Kasvikuitu on nimittäin hyvien bakteerien ruokaa. Lehdessä mainittiin lisäksi tiettyjä kasviksia ja ruoka-aineita, joista hyvät suoliston bakteerit pitävät erityisesti. Näitä ovat maa-artisokka, parsa, sipuli, valkosipuli, purjo sekä linssit ja herneet. Suolisto kiittää myös hapantuotteista, kuten hapankaalista, kefiristä, jogurteista ja juustoista.

Olen viime päivinä yrittänyt kiinnittää tavallista enemmän huomiota ruokavaliooni ja erityisesti suolistonäkökulmasta. Syön joka päivä  mustikkaa kaurapuuron kanssa ja karpaloita sellaisenaan. Lisäksi nautin purkillisen ananaspaloja ja välipaloina muita hedelmiä ja teen itselleni annossalaatin, jonka syön kasvissosekeiton kanssa. Jo lyhyen kokeilun jälkeen voin sanoa, että voin erinomaisesti. Virtaa riittää vaikka muille jakaa.

Suosittelen lämpimästi kaikille suolistoystävälliseen ruokavalioon siirtymistä, koska suolistossa piilee avaimet koko terveytemme ja voimavarojemme ylläpitämiseen. Luultavasti palaan tähän teemaan vielä jatkossa, mutta nyt kerron yhden reseptin suolistoa hellivän välipalan valmistamiseen.


Suolistoa hellivä välipala


2 rkl pellavansiemeniä
Tilkka vettä
1-2 dl kefiriä
Mustikoita

Laita pellavansiemenet pieneen määrään vettä likoamaan yöksi. Näin niiden terveellinen lima tulee esiin. Sekoita aamulla pellavansiemenseos kefiriin ja lisää mustikat. Voit sekoittaa mustikat yhteen muiden aineiden kanssa tai ripotella niitä kefirin pinnalle. Nauti välipala aamulla tai useammassa erässä pitkin päivää.

Pellavansiemenet auttavat erityisesti ummetukseen, koska ne sisältävät helposti sulavaa kuitua. Kuitu puolestaan pitää ihmisen kylläisenä ja verensokerin tasaisena, minkä ansiosta se on erinomainen apu painonpudotuksessa. Näillä eväillä toivotan kaikille jälleen ihanaa elinvoimaista päivää ja kevättä!




Kommentit