Yrttiteellä on monia terveysvaikutuksia!

Talven lähestyessä moni kaivaa kaapista yrtit esiin ja keittää itselleen rauhoittavaa yrttiteetä, mikä ei olekaan mikään pöllömpi juttu. Eri yrteillä uskotaan nimittäin olevan lukuisia terveysvaikutuksia.  Tässä joitakin esimerkkejä.

Nokkonen
Nokkosen uskotaan vahvistavan immuniteettiä ja tekevän hyvää muun muassa nivelille, luustolle, kynsille ja hiuksille. Lisäksi sen uskotaan parantavan aineenvaihduntaa ja poistavan turvotusta, mikä auttaa laihdutuksessa.

Siankärsämö, hierakka ja puna-apila
Siankärsämön puolestaan uskotaan edistävän virtsateiden terveyttä ja parantavan vastustuskykyä. Sen kerrotaan vahvistavan maksan toimintaa, mikä edelleen vaikuttaa ihon kuntoon. Tästä minulla on omakohtaista kokemusta. Pari vuotta sitten minulle tuli käsiin ikävä ihottuma. Sain kuulla, että siankärsämö yhdessä hierakan ja puna-apilan kanssa todellakin vilkastuttaa maksan toimintaa, minkä seurauksena elimistössä olevat myrkyt poistuvat ihon kautta. Tilasin IHerbistä itselleni näitä yrttejä kapseloituna ja aloitin kuurin, jossa otin jokaista yrttiä yhden päivässä. Ennen kuuria käsieni iho oli ollut jatkuvasti todella kuiva ja jopa haavainen, mutta kuurin jälkeen se muistutti enemmänkin vauvan peppua pehmeydessään. Olin erittäin tyytyväinen.

Nyt pari vuotta myöhemmin käsiini iski jälleen ihottuma. Aloitin saman kuurin, minkä seurauksena ihoni kunto kuitenkin huononi merkittävästi. Eri puolille kämmeniä nousi yhä uudelleen pahaa ihottumaa ja ikäviä haavoja. Hoitoprosessini on edelleen kesken, mutta nyt ihoni näyttää olevan selvästi paranemassa. Syy tämänkertaiseen voimakkaaseen reaktioon löytyy lääkityksestäni. Sairaudestani johtuen joudun tällä hetkellä syömään runsaasti lääkettä. Siksi myrkkyjäkin on kertynyt runsaasti. Edellisellä kerralla minulla ei vielä ollut käytössä kyseistä lääkitystä. Näiden kahden kokemuksen perusteella olen kuitenkin nyt havainnut sen, että paras merkki rohdon toimivuudesta on se, että vaiva pahemee alussa. Kun vain jatkaa sitkeästi kuurin loppuun, tulee lopputuloksesta hyvä. Tässä täytyy tietysti olla tarkkanäköinen. Jos asia arveluttaa, on parempi lopettaa kuuri. Kannattaa siis kuunnella omaa kehoaan. Itse aion jatkaa tätä kuuria siihen saakka, kunnes ihoni on parantunut kokonaan.

Kamomilla
Kamomillan väitetään rauhoittavan hermoja ja ruuansulatuselimistön toimintaa, tuovan unen ja vievän pois stressiä. Sen uskotaan myös ehkäisevän ja parantavan tulehduksia, esimerkiksi iho- ja ientulehduksia.

Lakritsinjuuri ja vadelmanlehti
Molempien väitetään parantavan ruuansulatuskanavan terveyttä. Lakritsinjuuri myös laittaa eräiden lähteiden mukaan aineenvaihduntaan vipinää ja lisää vastustuskykyä. Vadelmanlehtitee puolestaan lievittää hermostuneisuutta ja unettomuutta.

Kätevät täytettävät teepussit helpottavat teen valmistamista

Suurin osa ihmisistä valmistaa yrttiteen kuumentamalla veden, lisäämällä siihen yrtit ja kaatamalla sitten valmiin seoksen kuppiin lävikön läpi. Tämä tapa ei ole missään tapauksessa huono. Haluan kuitenkin kertoa vinkin vaihtoehtoisesta tavasta, jolla yrtit saa yhdistettyä veteen. Ulkomaalaisissa verkkokaupoissa, ainakin AliExpressissä, myydään nimittäin erittäin halvalla tyhjiä teepusseja, jotka voi täyttää haluamallaan teeaineksella. Tilasimme näitä teepusseja ja kokeilimme niiden käyttöä. Teepussien täyttäminen osoittautui hiukan hankalaksi, mutta ei missään tapauksessa ylivoimaiseksi tehtäväksi. Kun ne kuitenkin oli täytetty, oli niiden käyttö yhtä yksinkertaista kuin pussitetunkin teen. Siksi uskallan suositella tätä vaihtoehtoa muillekin!








Kommentit