Rentoutus hektisen arjen keskellä löytyy lähempää kuin arvaatkaan

Nykyisenä kiireisenä aikana tuskin kukaan pystyy täysin välttämään stressiä. Tilanne on huolestuttava, koska haitallinen stressi aiheuttaa monenlaisia oireita ja voi pitkittyessään olla terveydelle vaarallista. 

Lääkärikeskus Mehiläisen sivuilla kerrotaan, että tyypillisiä stressin oireita ovat muun muassa stressivatsa eli ärtyvän suolen oireyhtymä, päänsärky ja erilaiset ihottumat. Stressivatsan oireita ovat kipu ja tukala tunne vatsan alueella, vatsan turvotus, ripuli ja ummetus. Myös sydämentykytys tai rytmihäiriöt, hikoilu, tihentynyt virtsaamisen tarve, selkävaivat sekä toistuvat flunssat voivat kertoa liiasta stressistä.

Tavallisimpia stressiin liittyviä psyykkisiä oireita ovat jännittyneisyys, ärtymys, unihäiriöt, aggressiot, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat ja vaikeus tehdä päätöksiä. Stressi näyttäytyy herkästi myös perhe- ja parisuhdeongelmina tai toisaalta täydellisenä eristäytymisenä sosiaalisista suhteista.

Koska stressin vaikutukset ovat näin laaja-alaisia ja terveydelle vahingollisia, olisi tärkeää pystyä varaamaan hektisen arjen keskellä itselleen pieniä lepohetkiä. Usein tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Esimerkiksi pienen kävelylenkin tekeminen auttaisi varmasti, mutta sen toteuttaminen on usein vaikeaa työaikana. Harvalta työpaikalta löytyy myöskään sänkyä tai sohvaa, johon voisi heittää pitkäkseen kesken työpäivän. 
Jotain on kuitenkin tehtävissä ja se jokin löytyy yhtä läheltä kuin lähin älypuhelin. Youtubesta löytyy nimittäin runsaasti rentouttavia videoita, joita katselemalla stressitaso madaltuu nopeasti. Hakukenttään täytyy vain kirjoittaa sopivat sanat. Hakusanalla "forest sounds" löytyy ihastuttavia metsävideoita, joiden taustalla kuuluu lintujen ääniä. Samoja ääniä löytyy myös hakusanalla "birds singing". Esimerkkinä näistä voi mainita oheisessa kuvassa näkyvän videon, jossa on kauttaaltaan keväänvihreää lehtimetsää. Videon etualalla virtaa pieni puro. Äänimaailma koostuu lintujen äänistä ja puron solinasta.

Joillekuille nuotiossa leikkivän tulen katselu on tehokkain keino rauhoittaa mieltä. Heille oikea hakusana on "campfire". Kyseisellä hakusanalla tulee näkyviin useita erilaisia nuotiovideoita, joista osa on kuvattu yömyöhällä ja osa päivällä. Videoiden äänimaailma koostuu pääasiassa nuotion rätinästä, mutta myös lintujen äänistä.  

Näiden lisäksi on vielä ainakin yksi hakusana, jolla voi löytää itselleen rentouttavia videoita. Se on "sleeping music". Tällä hakusanalla tulee esiin videoita, joissa soi taustalla erittäin rauhallinen musiikki samalla, kun kauniit maisemat kulkevat verkkaisesti ohi. 

Usein vain muutaman minuutin katselu auttaa vähentämään stressiä huomattavasti, varsinkin jos löytää itselleen rauhallinen soppen, jossa hälinää ja kolinaa on mahdollisimman vähän. Videon maailmaan eläytymällä huolet karkaavat hetkeksi kauas pois, minkä ansiosta on helpompi jälleen jatkaa päivän töitä. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Ainakin itse olen saanut näistä videoista apua moneen hetkeen.







Kommentit