Luonnonmukainen sisustus tuo hyvän olon



Ilmastonmuutos ja mikromuoviongelma puhututtavat nykyisin kovasti niin asiantuntijoita kuin tavallisia kuluttajiakin. Erityisen huolestuneita asiasta ovat nuoret, jotka pelkäävät tosissaan, ettei heillä enää kohta ole tulevaisuutta. Tietoisuus maapallon tilasta ja uhkakuvista on saanut monet muuttamaan kulutustottumuksiaan. Yksi jättää pihvit syömättä, toinen kieltäytyy lentämästä.

Ympäristövaikutusten ohella yhä useampi kuluttaja kiinnittää huomiota myös tuotteiden turvallisuuteen. Monet ovat esimerkiksi siirtyneet käyttämään pelkästään luonnonkosmetiikkaa. Luonnonmukaisuutta tavoitellaan, mutta monesti keskustelu rajoittuu pääasiassa tietyille elämän osa-alueille, kuten ruokavalioon. Esimerkiksi sisustusalalla asiasta puhutaan vielä vähän. Moni ei välttämättä edes tiedä, kuinka valtavasti sisustusmateriaalit ja -tuotteet sisältävät kemikaaleja, eivätkä tule ajatelleeksi, että ne leviävät hiljalleen huoneilmaan aiheuttaen terveysongelmia. Kemikaaleja haihtuu ilmaan erityisesti muovista, jota on nykyään kaikkialla. Tiedon puutteesta johtuen vain harva ottaa kotinsa sisustuksen lähtökohdaksi luonnonmukaisuuden.

Hyvä ystäväni, sisustussuunnittelija Pirkko Lehtonen Sisustus ja suunnittelu Pirkko Oy:stä kuitenkin tekee niin. Hänen sisustussuunnitelmissaan luonnonmukaisuus on tärkeä elementti. Kysymys on ennen kaikkea arvoista. Pirkon tavoitteena on suunnitella sisustuksia, joiden kautta ihmiset voivat omassa kodissaan oikeasti hyvin. Luonnonmukainen sisustustyyli edistää samalla omalta osaltaan luonnon ja koko maapallon hyvinvointia.

Esimerkkinä päinvastaisesta voi mainita vesiohenteiset maalit, joista lähes kaikissa on Pirkon mukaan paitsi muovia, myös vaarallisia säilöntäaineita, jotka allergisoivat ihmisiä ja aiheuttavat heille hengitystieoireita, ihottumaa ja kemikaaliyliherkkyyttä. Maaliteollisuus on myös yksi suurimmista mikromuovin levittäjistä meriin. Tapeteissa tilanne on sama. Niissäkin on muovia ja jopa suurimmassa osassa niin kutsutuista paperitapeteista. Tapettiin on lisätty esimerkiksi kalvopinnoite tai tekstuuri tai muovi on kudottu tapetin sisään.

Pirkon mukaan realiteetti onkin se, että muovin massiivisesta käytöstä johtuen suuri osa ihmisistä asuu asunnossaan ikään kuin muovipussissa. Ennen vanhaan taloissa oli puurunko, jonka eristeenä oli sahanpurua ja pinkopahvia ja tapetti oli oikeasti paperia. Myös liisteri oli luonnonmukaista. Näin kosteus pääsi kulkemaan vapaasti seinän läpi. Nykyään tilanne on toinen. Homeongelman torjumiseksi kerrostalot rakennetaan siten, ettei kosteus pääse kulkeutumaan niihin sisälle. Ratkaisulla on kielteiset puolensa, koska hengittämätön rakenne aiheuttaa huonoa, kuivaa huoneilmaa. Ihminen tarvitsee jonkin verran ilmankosteutta voidakseen hyvin.

Taloon, johon on alun perin suunniteltu koneellinen ilmanvaihto ja hengittämättömät materiaalit, ei kuitenkaan kannata Pirkon mukaan lähteä muuttamaan omin päin mitään, ellei tiedä mitä tekee. Muutoin seurauksena voi olla todellisia ongelmia. Jos nimittäin osa seinästä on luonnonmateriaalia ja osa muovia sisältävää, kosteus menee luonnonmateriaalien läpi ja pysähtyy muoviin. Tästä voi ajan kanssa seurata piileviä kosteusongelmia.

Tilanne on toinen esimerkiksi rintamamiestaloissa, jotka on alun perin suunniteltu ja rakennettu luonnonmukaisella materiaaleilla ja painovoimaisella ilmastoinnilla. Kun ne on myöhemmin remontoitu muovimatoilla ja muovitapeteilla ja maalattu ulkoa vielä muovia sisältävillä maaleilla, lopputuloksena on voinut olla ikävät kosteusongelmat rakenteissa. Siksi hengittäväksi suunnitellut talot tulee remontoida hengittävillä luonnonmateriaaleilla ja koneilmastoiduiksi suunnitellut ”muovipussitalot” tätä tukevilla menetelmillä, joskin hengittävistä sisäpintamateriaaleista ei erään perinnemestarin mukaan pitäisi olla haittaa "muovipussitaloissa", Pirkko sanoo.

Villaa ja pellavaa

Sisustustekstiileihin kannattaa niin ikään valita luonnonmukaiset materiaalit. Niitä ovat villa, pellava ja puuvilla. Lattialle voi levittää esimerkiksi villamaton. Pirkon mukaan villa on siinäkin mielessä hyvä materiaali, että se on luonnostaan paloturvallinen. Valitettavasti puuvillaan ruiskutetaan nykyään usein kemikaaleja. Pirkon tavoitteena onkin löytää sellaiset puuvillatuotteet, joissa niitä on kaikkein vähiten. Se on kuitenkin haaste, koska täsmälliset tiedot tuotteesta ovat maahantuojiltakin usein kiven alla. Kaikkein varmin tapa varmistua asiasta on käyttää kierrätettyjä materiaaleja, joista suurin osa kemikaaleista on jo haihtunut.
 
Keittiöön kannattaa valita puukalusteita mieluummin kuin lastulevyä tai mdf-levyä, jotka sisältävät runsaasti liimaa ja sitä kautta muovia. Lattiat kannattaa päällystää Pirkon mukaan aidoilla keramiikkalaatoilla, kivellä tai puulla. Sisustuksessa voi suosia myös metallia ja lasia, jotka ovat hyvin kierrätettäviä.

Luonnonmukaisista materiaaleista saa Pirkon mukaan erittäin kauniita, persoonallisia, kotoisia ja yksilöllisiä sisustuksia. Esimerkiksi puuovet ovat paljon kauniimmat kuin levystä valmistetut. Lankkulattiat tekevät kodista todella viihtyisän. Myös verhoissa löytyy runsaasti valikoimaa. Hintalappu voi olla hieman isompi, mutta luonnonmateriaaleihin panostaminen kuitenkin kannattaa, koska panostus kestää vuosikausia ja sitä kautta se tulee pitkässä juoksussa halvemmaksi.

Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun kutsuu paikanpäälle asiaan perehtyneen sisustussuunnittelijan. Vaihtoehtoja voi toki yrittää selvittää itsekin, mutta se vie paljon aikaa. Myyjältäkin voi kysyä, mutta Pirkon mukaan hekään eivät aina tiedä riittävän tarkasti, mitä tuote sisältää.

Mielikuviin ei kannata luottaa automaattisesti. Pirkko mainitsee tästä kaksi esimerkkiä. Niistä toinen on suomalainen vahamerkki, joka mainostaa luonnollista puun käsittelyä. Aikaisemmin se olikin täysin ekologinen, mutta ei ole enää. Nykyisin siinä käytetään muovia.

Toinen esimerkki on suomalaisten suosima tunnettu kotimainen maalifirma. Senkin tuotteet olivat aikaisemmin luonnonmaaleja, mutta nykyisin ne sisältävät muovia.

Valitettavasti kaikki eivät voi vaikuttaa siihen, millaisessa ympäristössä he asuvat, koska monille ainoa vaihtoehto on elää kerrostaloasunnossa ”muovipussissa”. Pirkko kannustaa silti valitsemaan sisustukseen luonnonmukaiset materiaalit, koska sillä tavalla kemikaalikuormaa pystyy ainakin vähentämään melkoisesti.    













 

Kommentit