Vanhat konstit kodinhoitoon

Ostin jo vuosia sitten itselleni ihastuttavan kirjan nimeltään Vanhat konstit kodinhoitoon. Siinä esitellään yksityiskohtaisesti muun muassa tehokkaita mutta turvallisia puhdistusaineita. Niistä yksikään ei vahingoita ympäristöä ja ne kaikki ovat kemikaalivapaita, halpoja ja samalla tehokkaita. Nyt haluan esitellä joitakin kirjan vinkeistä.

Kirjassa neuvotaan esimerkiksi puhdistamaan hiusharjat soodasta ja lämpimästä vedestä tehdyllä liuoksella. Harjaa liotetaan vedessä tunnin ajan. Tällä tavoin lika ja rasva irtoavat siitä. Lopuksi huuhdellaan vedellä. Voin suositella tätä vinkkiä omakohtaisesti, koska se oikeasti toimii. Harja todella puhdistui uudenveroiseksi.

Kirjan mukaan soodasta ja lämpimästä vedestä tehdyllä liuoksella voi puhdistaa myös keittiön ja kylpyhuoneen pinnat. Liuos tehoaa erityisesti rasvalikaan, koska se on emäksinen  seos.

Väkiviinaetikalla saa puolestaan puhdistettua kätevästi suihkun osat ja hanan. Käsikappaletta voi liottaa astiassa, jossa on yksi osa etikkaa ja kolme osaa vettä. Lopuksi huuhdellaan vedellä. Tätä vinkkiä en ole vielä kokeillut, mutta tiedän sen toimivan varmasti, koska etikka on ph-arvoltaan hapan neste ja sellaisena puree kalkkisaostumiin ja ruosteeseen. Myös ruostuneet ruokailuvälineet saa puhtaiksi happamalla etikalla.

Hyvä vinkki on sekin, että liinavaatekaapissa voi säilyttää tuoksusaippuaa. Sen ansiosta tuoksu tarttuu liinavaatteisiin. Tätä haluan ehdottomasti kokeilla, kunhan kerkeän.

Kirjassa on paljon muitakin hyviä vinkkejä ja ohjeita, mutta kerron niistä myöhemmin lisää toisissa blogipostauksissa.


Kommentit

  1. Tää on mielenkiintoinen kirja!

    Tuo soodavesi todellakin toimii hiusharjaan! :) Ihanaa kun on löytynyt mahtava kikka siihen.

    Olikos tässä jotain tarkempaa ohjetta/sekoitusta kylpyhuoneen ja wc pöntön pesuaineeksi? Itse olen tehnyt sellaista sekoitusta jossa on vettä, valkoviinietikkaa ja marseillesaippuaa liotettuna ja sitten jotain eteeristä öljyä hajusteeksi, mutta mielestäni esim. wc pöntön pesuun voisi sopia joku muu paremmin, kun tuntuu että sen jälkeen lika jotenkin takertuu pahemmin kiinni pöntön säiliön pohjaan. Että onko se etikka vähän liiankin tujua siihen hommaan? :)

    t.pike

    VastaaPoista
  2. En osaa sanoa tuohon vielä mitään varmaa. Sen vain tiedän että etikka on hapanta ja poistaa kalkkisaostumia ja ruostetta ja sooda taas emäksistä ja poistaa rasvalikaa. Jos lika takertuu wc-pöntön seinämiin niin yleensä syynä on se että kaakelin pintaan on ensin kertynyt kalkkisaostumaa ja lika tarttuu siihen. Eli ensin pitää saada tuo kalkki pois niin sitten lähtee likakin ja kuten sanoin jo edellä niin siihen puree hapan aine ja etikka on sellainen joten sen pitäisi toimia. Ainakin jos sitä käyttää yksinään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti