What the Health -dokumentti maalasi synkän kuvan lihan- ja kalansyönnin vaikutuksista terveyteen


Katselin hiljattain kiinnostavan dokumentin nimeltään What the Health, joka käsitteli lihapitoisen ruokavalion haitallista vaikutusta terveyteen. Dokumentissa haastateltiin lukuisia amerikkalaisia lääketieteen tohtoreita, jotka kertoivat näkemyksiään asiasta. Jaan nyt blogissani heidän ajatuksiaan ja tuon rinnalle myös suomalaisista lähteistä peräisin olevaa tietoa, koska osa dokumentin sisällöstä ei päde Suomessa.

Karsinogeenit

Dokumentin tekijä Kip Andersen etsi tietoa internetistä ja löysi WHO:n sivuilta tiedon, jonka mukaan WHO oli tarkastellut yli 800 tutkimusta kymmenestä maasta ja löytänyt suoran yhteyden prosessoidun lihan ja syövän välillä. Yksi annos leikkeleitä päivittäin lisäsi WHO:n mukaan paksu- ja peräsuolisyövän riskiä 18 prosentilla. Tästä johtuen WHO luokitteli prosessoidut lihat luokan 1 karsinogeeneiksi. Samaan ryhmään kuuluvat tupakka, asbesti ja plutonium. Punaisen lihan WHO luokitteli luokan 2 karsinogeeneiksi.

Dr. Neal Barnandin mukaan heterosykliset amiinit ovat selviä karsinogeenejä ja niitä muodostuu lihassa aina, kun sitä kuumennetaan ja valmistetaan ruuaksi. Ylivoimaisesti suurin lähde on broileri. (Dr. Neal Barnand, M.D. Clinical Reseacher, Author, President).

Eviran näkemys
Eviran vuonna 2015 laatimassa aineistossa vahvistetaan, että heterosyklisiä amiineja syntyy, kun lihaa tai kalaa kypsennetään yli 150 asteessa läpikypsäksi. Sen mukaan pitkä kypsennysaika ja korkea lämpötila lisäävät niiden muodostumista. Pannulla paistaessa ja avotulella syntyy heterosyklisiä  amiineja enemmän kuin uunissa. Aineistossa sanotaan, että heterosykliset amiinit aiheuttavat jyrsijöillä syöpää paksusuoleen, rintarauhaseen ja eturauhaseen. Heterosyklisiä amiineja syntyy esimerkiksi jauhelihaa, sianlihaa, naudan pihviä tai kalaa pannulla paistettaessa sekä kanaa grillatessa.

Suoliston bakteerikanta ja kolesteroli

Dr. Michael Klaberin mukaan ihmisen ruoka määrittää sen, millainen bakteerikanta suolistossa on. Jos ihminen syö lihaa päivittäin, syntyy lihaa sulattavia bakteereita. Ne muuttavat lihamassan molekyyliksi nimeltä trimetyyliamiini. Maksa muuttaa sen edelleen trimetyyliamiinioksidiksi. Se puolestaan ohjaa kolesterolia valtimoiden seinämiin. Klaberin mukaan ihmiset, jotka noudattavat lihapitoista ruokavaliota ovat luomassa epidemiaa, jossa valtimot tukkeutuvat ja suolistosyöpä ja autoimmuunisairaudet yleistyvät. (Dr. Michael Klaper, M.D. Physician, Author).

Tieteen kuvalehden näkemys
Tieteen kuvalehdessä oli käsitelty samaa asiaa. Siinä sanotaan muun muassa, että kananmuna ja liha saavat suolistobakteerit tuottamaan ainetta, joka tekee verestä helpommin hyytyvää. Hyytymistä taas voi seurata sydämen veritulppa. Artikkelissa viitataan yli 4000 potilaalle tehtyyn ja Cell-aikakauslehdessä julkaistuun tutkimukseen, joka osoitti, että trimetyyliamiinioksidin määrän lisääntyminen suolistossa kasvattaa verihiutaleiden tuotantoa elimistössä, mikä puolestaan voi synnyttää vereen hyytymiä, jotka tukkivat suonen. Tämän seurauksena syntyy veritulppa.

Bakteerit ja toksiinit

Dr. Michael Greger sanoo, että lihaa syödessä ihminen saa samalla lihan bakteereita ja toksiineja, minkä seurauksena hänen sisällään syntyy vain minuuttien sisällä tulehdusrektio, joka käytännössä halvaannuttaa valtimot. Vaurioiden syntyminen ei hänen mukaan näin ollen vaadi vuosikymmenien epäterveellistä ruokailua, vaan vaurioita syntyy saman tien. (Dr. Michael Greger, M.D. Physician, NYT Bestselling Author).

Eviran näkemys
Eviran sivustolla on käsitelty erilaisia ruuasta saatavia bakteereja. Yleisimpiä välittäjäelintarvikkeita ovat liha- ja riisiruoat, maitotuotteet ja vihannekset. Ruuasta saadaan Eviran mukaan bakteereja lähinnä myrkytystapauksissa. Ruokamyrkytysepidemiat puolestaan liittyvät yleensä tilanteisiin, joissa ruokaa valmistetaan etukäteen, tavallisimmin edellisenä päivänä. Yleisimpinä syinä ovat  riittämätön kuumennus, liian hidas jäähdytys, virheellinen säilytyslämpötila tai kuljetuslämpötila sekä liian pitkä säilytysaika. 

Epidemiat ovat Suomessa hyvin harvinaisia, minkä uskoisin johtuvan suomalaisen elintarviketeollisuuden korkealaatuisesta tavasta valmistaa, käsitellä ja kuljettaa elintarvikkeita. Amerikassa ja myös monissa muissa maissa tämän kaltaiset epidemiat saattavat olla yleisempiä lämpimästä ilmastosta ja elintarvikkeiden käsittelytavasta johtuen. Tämä korostaa hyvin sitä, miten tärkeää on noudattaa viranomaisten antamia ohjeita lihaa käsiteltäessä. 

 Dioksiinit

Myös dioksiinit muodostavat uhan ihmisen terveydelle. Mike Ewallin mukaan ne ovat myrkyllisimpiä ihmisten kehittämiä kemikaaleja, joilla on monenlaisia vaikutuksia. Ne aiheuttavat endometrioosia, syöpää ja sisäeritysongelmia. Suurin osa altistuksesta, 93 prosenttia, tulee lihansyönnistä ja maitotuotteista, koska ne kohoavat ravintoketjussa niin tehokkaasti. Dioksiini kerääntyy lehmän rasvaan, mukaan lukien maitoon ja lihaan. Jokainen, joka syö maitotuotteita, saa annoksen dioksiinia. (Mike Ewall, Energy Justice Network, Executive Director).

Eviran näkemys
Eviran sivuston mukaan suomalaisten dioksiinien ja PCB-yhdisteiden saannista yli 80 prosenttia arvioidaan tulevan luonnonkalasta. Artikkelissa todetaan, että esimerkiksi silakan dioksiinit ovat puolittuneet 2000-luvulla. Asiaan on vaikuttanut dioksiinipäästöjen voimakas rajoittaminen kansainvälisin sopimuksin ja rajoituksin.

Toisella Eviran sivustolla puolestaan sanotaan, että etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta pyydettyä lohta tai taimenta ja silakkaa syömällä voi altistua tavanomaista suuremmille määrille terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä.  Tästä syystä Evira antaakin suosituksen, jonka mukaan lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien tulisi syödä Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta korkeintaan 1-2 kertaa kuukaudessa.

Suomen luonnonsuojeluliiton näkemys
Suomen luonnonsuojeluliiton sivustolla sanotaan, että suomalaisen päivittäinen dioksiinisaanto on noin 61 grammaa, josta 63 prosenttia saadaan kalasta ja 27 prosenttia maidosta ja lihasta. Sivuston mukaan WHO pitää jätteenpolttoa suurimpana ihmiseen päätyvän dioksiinin lähteenä. Suomalaisen äidinmaidon dioksiinipitoisuus oli kuitenkin keskieurooppalaisia alhaisempi jo vuonna 1987, ja siitä vuoteen 2000 pitoisuus on laskenut kolmannekseen. 

Ainakin osasyynä asiaan pidetään paperiteollisuudesta luopumista sekä kloorivalkaisusta ja lyijyllisen bensiinin käytöstä luopumista. Suomalaisen veren dioksiinipitoisuus ei ole kuitenkaan alhaisempi kuin keskieurooppalaisen.

Luonnonvarakeskus Lukesin näkemys 
Luonnonvarakeskus Lukesin sivuilla sanotaan, että kirjolohessa ja muissa kasvatetuissa kaloissa ympäristömyrkkypitoisuudet ovat pieniä, koska rehulle on asetettu kuluttajien suojaamiseksi tiukat raja-arvot. Myöskään sisävesien kaloissa, kuten muikussa ja Itämeren vähärasvaisissa kaloissa ei ole liian suuria PCB- ja dioksiinipitoisuuksia. Suurimmat pitoisuudet ovat olleet Itämeren lohissa, joihin kertyy näitä yhdisteitä rasvaisista ravintokaloista, kuten kilohailista, silakasta ja kolmipiikistä. Jopa yksivuotiaiden silakoiden ja kilohailien dioksiinipitoisuudet ovat olleet rehussa sallittavaa enimmäispitoisuutta suurempia. Lohien lisäksi myös taimenissa ja isoissa, yli 17 senttimetrin pituisissa silakoissa PCB-yhdisteitä ja dioksiineja on ollut EU:n elintarvikkeille asettamaa raja-arvoa suurempina pitoisuuksina. 

Elohopea

Dr. Alan Goldhamerin mukaan kalat imevät itseensä elohopeaa sienen lailla. Siksi ihmisiä kehotetaan syömään vain tietty määrä kalaa viikossa, koska elohopea voi tappaa. (Dr.Allan Goldhamer, Founder, TrueNorth Health Center).

Dr. Michael Klaberin mukaan kalassa olevat haitalliset aineet siirtyvät ruokaketjussa yhä ylemmäs. Pikkukalat syö isompi kala, jonka taas syö isompi kala ja kaikki myrkylliset aineet kerääntyvät erityisesti suurempiin kaloihin, kuten loheen, jota pidetään terveellisimpänä kalaravintona. Siihen kerääntyy valtavasti myrkkyjä ja estrogeenisia ja syöpää aiheuttavia ominaisuuksia. (Dr. Michael Klaper, M.D. Physician, Author).

Eviran näkemys
Eviran sivustolla tunnustetaan, että sisävesien petokaloista, etenkin hauesta, mutta myös meressä elävästä hauesta, voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa. Mitä iäkkäämpi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita. Myös tästä syystä Eviran laatimat ohjeet kalansyönnin rajoittamisesta tietyissä ihmisryhmissä kannattaa ottaa huomioon.

Luonnonvarakeskus Lukesin näkemys
Luonnonvarakeskus Lukesin sivuilla sanotaan, että sisävesien vanhoissa isokokoisissa petokaloissa, etenkin hauessa, mutta myös kuhassa, ahvenessa ja mateessa elohopeapitoisuudet voivat olla niin suuria, että niiden syöntiä on joidenkin väestöryhmien syytä rajoittaa Eviran suositusten mukaisesti. 

Kuten edellä kerrotusta käy ilmi, eri asiantuntijoiden näkemykset eroavat asiasta riippuen jonkin verran toisistaan. Selvää on kuitenkin se, että lihaa ja kalaa kypsennettäessä syntyy terveydelle haitallisia karsinogeenejä sekä se, että kananmunan ja lihan syönti voi johtaa veritulpan syntymiseen.Väärin käsiteltynä lihaan voi syntyä useita ruokamyrkytyksen aiheuttavia bakteereja ja kaloissa esiintyy dioksiinia ja elohopeaa. Kun tähän lisätään vielä mikromuovin aiheuttamat terveyshaitat, voi lihan ja kalansyöntiä pitää hyvällä syyllä kaikkea muuta kuin terveellisenä.

Lähteet

www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/esittely/toiminta/riskinarviointi/seminaarit/hirvonen.pdf
https://tieku.fi/ihminen/elimisto/verenkierto/sydamen-veritulppa-voi-olla-peraisin-suolistosta
www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-bakteereja/clostridium-perfringens
www.evira.fi/yhteiset/vierasaineet/tutkimukset-ja-projektit/kotimaisen-kalan-kilpailukykya-elintarvikkeena-ja-rehuna-parannetaan-yhteishankkeessa/silakan-dioksiinit-puolittuneet-2000-luvulla.
www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-kayton-rajoitukset/kalan-syontisuositukset
www.sll.fi/mita-me-teemme/kohtuutalous/jatteet/materiaaleja/dioksiini
www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/kalat-ja-kalatalous/kalat-ja-muuttuva-ymparisto/kalat-ja-ymparistomyrkyt. 




Kommentit