Hidastaminen toi välittömästi hyvän olon


Yksi suurimmista haasteista elämässäni on se, että teen kaiken liian nopeasti. Joku voisi äkkiseltään pitää sitä hyvänä asiana, mutta kaikella on varjopuolensa. Saan kyllä paljon aikaiseksi lyhyessä ajassa, mutta oloni ei ole useinkaan kovin hyvä. 

Monesti menen huomaamattani ylikierrostilaan ja alan tehdä asioita kuumeisesti, vaikkei minulla todellisuudessa olisi mitään kiirettä. Tämä antaa aivoilleni viestin, että nyt on kyseessä tosi hätä, minkä jälkeen ylikierrostilani kiihtyy entisestään. Lopulta olen suorastaan hengästynyt juostuani asunnossani edestakaisin kuin aropupu. Hengitykseni on epätasaista ja koko kehoni on jännittynyt.

Tänään päätin kokeilla toisenlaista taktiikkaa. Hidastin liikkeitäni merkittävästi. Aivan kuin olisin näytellyt jossain hidastetussa elokuvassa. Kävelin rauhallisesti ja siivosin kotiani verkkaisesti. Sitten lähdin bussilla keskustaan kauppaan. Sielläkin pohdin rauhassa, mitä laittaisin tänään ruuaksi. Koska minulla ei ollut mitään kiirettä, poikkesin ravintola Puistossa juomassa viinilasillisen. Tämän jälkeen tulin kotiin ja aloin kaikessa rauhassa laitella perheelle ruokaa.

Se mitä minun sisälläni tapahtui heti, kun aloin hidastaa, oli jotain todella hämmästyttävää ja suorastaan löi minut ällikällä. Ensihetkestä lähtien tunsin, kuinka kehoni rentoutui täysin. Hengitykseni tasaantui ja minut valtasi uskomattoman hyvä olo ja rauha. Koko ajan aivoni lähettivät keholleni viestiä: ei mitään hätää, otetaan vaan rauhallisesti. Ei ole mitään kiirettä.

Ihan helposti tämä kaikki ei kuitenkaan minulta onnistunut. Vähän väliä kehoni nimittäin yritti hakea itselleen saman rytmin, johon olin tavallisesti tottunut. Jokaisella kerralla pakotin sen kuitenkin lempeästi pitämään hitautta yllä. En muista koska minulla viimeksi olisi ollut niin hyvä olo. Jos olisin tajunnut, että se on vain yhden askeleen päässä, olisin varmasti hidastanut tällä tavalla jo vuosia sitten.

Toki on tilanteita, jolloin hidastaminen ei onnistu, mutta tärkeää onkin hidastaa silloin, kun se on mahdollista. Jokainen hetki, jonka elää hitaammin, purkaa kehostamme jännitystä pois. Hidastaminen katkaisee stressiputken tehokkaasti. Näistä syistä aion tästä eteenpäin laskea vauhtia mahdollisimman usein, koska siitä vain yksinkertaisesti tulee niin hyvä olo.

Kommentit