Puiden halaaminen on fiksua puuhaa



Yksi varmimmista tavoista hankkia itselleen höpsähtäneen hörhön leima on lähteä metsään halailemaan puita. Todellisuudessa se on kuitenkin fiksumpi juttu kuin moni arvaakaan.

Viherympäristöliitto lanseerasi elokuussa 2018 puunhalausviikon, jonka tarkoituksena oli osoittaa, että arvostamme ympäristömme monipuolisia viheralueita, kuten metsiä, puistoja ja luontopolkuja. Viherympäristöliitto kannusti ihmisiä etsimään itselleen mieluisan puun, ottamaan hyvän halausotteen, sulkemaan silmät ja hengittämään syvään kymmenen kertaa.

Sen lisäksi, että puun halaaminen rauhoittaa mieltä, sillä on todettu olevan muitakin terveyden kannalta hyödyllisiä vaikutuksia. Viherympäristöliiton mukaan nimittäin tuore tutkimus osoittaa, että käsiin hierottava metsäinen maa-aines lisää suoliston ja ihon mikrobiston monipuolisuutta. Laaja mikrobialtistus puolestaan suojaa ihmistä monilta immuuni- ja autoimmuunisairauksilta.

Itselleni puiden halaaminen avautui hiljattain ystäväni kautta. Lähdin hänen kanssaan pienelle metsälenkille ja heti lenkin alussa hän kertoi minulle harrastavansa puiden halaamista. Ensimmäinen ajatukseni tämän kuullessani oli pelko siitä, että mitä ohikulkijat asiasta tuumaavat ja näytämmekö aivan hölmöiltä. Kun sitten ystäväni pysähtyi halaamaan puuta, päätin hetken asiaa vierestä seurattuani kokeilla sitä itsekin. Yllätykseni oli suuri, kun se tuntuikin aivan mukavalta ja luonnolliselta.

Huomasin, että puu tuntui hyvin vakaalta kehoani vasten, koska se pysyi jykevästi paikallaan eikä taipunut tai sortunut mihinkään. Tämä toi minulle turvallisuuden tunteen, vähän kuin olisi halannut turvallista isää tai ollut hänen kainalossaan. Sitten mieleeni nousi hassu ajatus. Entä jos puut pitävät siitä, että niitä halataan? En olisi koskaan voinut etukäteen kuvitella ajattelevani niin. Yhtäkkiä puusta alkoi tulla mielikuvissani elävä ja lähes inhimillinen olento. Aloin tuntea jonkinlaista läheisyyttä sitä kohtaan. Silloin ymmärsin, miksi jotkut halaavat puita silläkin uhalla, että heidät leimataan hulluiksi. Puiden halaaminen oikeasti toimii. Siitä tulee hyvä mieli. Voisi oikeastaan jopa puhua puuterapiasta.

Kuinka paljon paremmin asiat täällä olisivatkaan, jos kaikki ihmiset kehittäisivät syvemmän yhteyden luontoon. Siellä nimittäin piilee sellaisia terapeuttisia vaikutuksia, jotka voivat parhaimmillaan jopa muuttaa ihmisen elämän suunnan. Kannustan kaikkia lämpimästi kokeilemaan, sillä puiden halaaminen on oikeasti fiksu juttu.

Kommentit